Marina Elektrik Sistemleri Hakkında Yanlış Bilinenler

Yazan vegatechenergy Kategori Genel

Marina elektrik sistemleri hakkında yanlış bilinenler başlığımızda öncelikle marina elektrik sistemlerini inceleyeceğiz.

Hemen hemen tüm amatör denizci tekneleri, rıhtımdaki elektrik sisteminin nasıl kurulduğunu ve altyapısının nasıl olduğunu anlamak için DC (Doğru Akım) sistemi ile donatılmıştır. Bu işlemin sebebi motorun ilk çalıştırılması için kullanılan sistemin DC olmasıdır. Bazı büyük teknelere jeneratör kurulur, elektrikli araba sayısı ve ihtiyaç duyulan güç bu sistemle karşılanamaz, DC sistemine ek olarak evlerimizde kullanılan AC (AC) sistemi eklenir.

AC sistemindeki voltaj 220 volt iken DC sisteminde 12 veya 24 volt olabilir. AC sistemi kullanan araçlar, çamaşır makineleri, bulaşık makineleri, ütüler ve ev buzdolapları gibi ev aletleridir ve gemilerde kullanılmak üzere yapılmış tüm araçlar bir DC sistemi kullanır. Bu araçlar bir jeneratör tarafından üretilen alternatif akımla beslenmek istediklerinde, alternatif akımı doğru akıma dönüştürmek için redresör adı verilen bir araç kullanılır.

Marina Nedir?

Marina elektrik sistemleri hakkında yanlış bilinenler sorumuzda öncelik olarak marina kelimesinin ne anlama geldiğini inceleyelim. Marina denizin içinde bulunan ve özel olarak ayrılmış olan bir deniz alanı olarak tanımlanabilir. Marina genellikle küçük teknelerin ve yatların barınabilmesine imkân veren bir yer olarak bilinmektedir. Marina yatların barınmaları ve içlerinde her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri gereksinimleri bulunan alanlar olarak ifade edilebilir. Küçük teknelerin ve yatların demir attığı yerler marina olarak ifade edilebilmektedir. Marinada genel olarak Turizm amaçlı yatlar yer almaktadır.

Marina kelimesi Türk dil kurumuna göre bir denizcilik terimi olarak açılanmaktadır. Marina kelimesinin dilimize İtalyancadan gelen bir kelime olduğunu söylemek de oldukça mümkündür. Marina kelimesinin Türk dil kurumuna göre sahip olduğu anlam ise yat limanı olarak tanımlanabilir. Yabancı bir kelime olan marina kelimesi dilimizde de oldukça fazla kullanılmakta olan bir kelime olarak bilinmektedir. Özellikle denize kıyısı olan bölgelerde marina kelimesi ile sıklıkla karşılaşılmaktadır.

Türkiye’de marinacılık 1970’te Turban Turizm A.Ş. ile başlamıştır. Kuşadası, Bodrum ve Kemer’de ilk marinalar faaliyete geçmiştir. 1974’te de Çeşme Altınyunus Marina ilk özel sektör marina olarak hizmete açık hale getirilmiştir.

Marina elektrik sistemleri hakkında yanlış bilinenler ve doğrularını öğrenmeden önce marinaları iyice tanımak gerekmektedir.

Marinalara aynı zamanda yat limanları da denmektedir. Yat limanları ne işe yarar ve ne için kullanılır onu da öğrenelim. Küçük teknelerin ve yatların barınabilmeleri için özel bir mendirekle çevrilen veya bir liman içinde ayrılan deniz alanına yat limanı diğer adıyla marina denir. Marinalar, özel ve kamu teşebbüsü olabiliyorlar. Yat sahipleri belirli bir aidat karşılığında yat limanlarından faydalanabiliyorlar.

Marina elektrik sistemleri hakkında yanlış bilinenler ya da doğru bilinenler başlığında bir diğer bilmemiz gereken konu ise yat limanlarının verdiği hizmetlerdir. Yat limanı, yatların yan yana güvenli bir biçimde bağlanmasını sağlayan yüzer raflardan oluşan ve yatı olan kimselerin tüm gereksinimlerini karşılayacak kolaylık tesislerine sahip komplekstir. Bu komplekste; tatlı su, teknelerin yanına kadar getirilmiş benzin ve elektrik hattı, bakım ve tamir servisi, denizcilik malzemesi satan bir dükkân, çamaşır hizmeti, bar ve duşları bulunan bir kulüp binası, yiyecek dükkânları, otopark ve anayollara ulaşım bulunabiliyor.

Hangi İllerimizde Marina Bulunur?

Marina elektrik sitemleri hakkında yanlış bilinenler içeriğinde yanlış bilinen bilgilerden biri de marinaların nerelerde olduklarıdır. Denize kıyısı olan her yerleşim yerinde genellikle belediyelere veya özel işletmelere sahip yat limanları vardır. Yat limanları; İstanbul, Çanakkale, İzmir, Muğla, Balıkesir, Aydın, Antalya ve Mersin’de bulunuyorlar.

Marina Elektrik Sisteminde Kullanılan Ekipmanlar

Marina elektrik sistemleri hakkında yanlış bilinenler başlığında dikkatli olmamız gereken konulardan en önemli olanı da marinada kullanılan ekipman ve araçlardır. Yat limanı elektrik panoları, balıkçı motorları, gezi tekneleri, motorlu yatlar veya yelkenli tekneler, ayrı ve farklı elektrik panoları veya panoları gerektirir. Bazı elektrik panoları hazır bulunurken, bazı tekneler için özel deniz sigorta malzemelerinin üretilmesi gerekmektedir. Makine dairesine yerleştirilen sigorta veya güç panolarının belirli IP standartlarını karşılaması gerekirken, motorlu yatların veya yelkenli gibi özel yatların köprülerine yerleştirilen sigorta ve marin şalt panolarının hem teknik özelliklere sahip olması hem de iç dekorasyona uyarlanabilir olması gerekmektedir.

Marina elektrik sistemleri hakkında yanlış bilinenler konusunda iyice araştırmamız gereken ekipmanlardan biri de salcano marina elektrikli bisikletleridir. Salcano Marina elektrikli bisikletleri, benzer ürünlere kıyasla %25 yakıt tasarrufu sağlayan amaca yönelik ürünlerdir. Türkiye genelinde 500’den fazla Salcano bayisinde elektrikli bisiklet satışı yapılmakta ve 400’e yakın Salcano Servisi ile müşterilere satış sonrası hizmet verilmeye devam edilmektedir. Yeni modele ek olarak, bir önceki modelin eksik kısımlarında bazı iyileştirmeler yapılmıştır. Bu iyileştirmelerin başında müşterinin önerisi dikkate alınarak ve üründe “dengeli balans” motor kullanılarak motosikletin titreşim sorunu tamamen ortadan kaldırılmıştır.2008 yılının başında yurt dışından satın alınan son teknoloji motosiklet test cihazları tüm ürünlerde kullanılmaya başlandı. Test cihazının fonksiyonları arasında; fren testi, hız testi, güç testi, aks ofset testi, far testi ve manuel ayar testi bulunmaktadır. Bu sayede her motosiklet genel kontrolden sonra üretim tesisinden çıkar.

Bir marina elektrik fişi, bir marinada kullanım için elektrik sağlayan bir araçtır. Terminal elektrik altyapısı içerisinde terminal de niteliklidir. Fiziksel özellikleri arasında kanalizasyona değil dalgalara yakın olması ve en yakın yerleşim yeri ile bağlantısı olması etkileyicidir. Marinanın yüksek kalitesi göz önüne alındığında, ekstra duş ve tuvaletlerin, çöp kutuları ve atık yağ geri kazanım alanının olması önemlidir. Aynı zamanda, bir diğer önemli konu da ilk yardım ve en üst düzeyde yangın söndürme sisteminin mevcudiyetidir. Limanın altyapı sisteminde tipik olarak otoparklar, su arıtma tesisleri, jeneratörler ve akaryakıt istasyonları bulunmaktadır. Liman ekipmanları da bu nitelikleri içerir. Marina güvenliği, kurtarma botları, hava istasyonları ve telsiz tesisatlarının geliştirilmesi çok önemlidir.

Yorum Bırakın