ELEKTRİK TESİSAT GÜVENLİĞİ

Yazan vegatechenergy — Kategori ELEKTRİK KONTROL, Genel — 24 Ekim 2017

24

Eki
2017

Yazı İçeriği

Elektrik Tesisat Güvenliği

10 adımda Elektrik Tesisat Güvenliği ‘ni sağlayın

Elektrik tesisatları içerdikleri yüksek riskler göz önünde bulundurularak düzenli bir şekilde, Elektrik Tesisat Güvenliği için kontrol edilmelidir. Böylece hem oluşabilecek tehlikelerin hem de elektriksel deformelerin önüne geçilir. 10 adımda Elektrik Tesisat Güvenliği ‘nizi nasıl sağlayacağınızı listemizden okuyabilirsiniz.

1-İletken Bağlantı Uçları

İletkenlerin bağlantı uçları sıklıkla eskir ve bu durum hata akımlarının oluşmasına yol açan sebeplerden biridir. Bu uçlar elektriksel veya mekaniksel olarak gürültülere neden olabilir. Termal izleme ile kolaylıkla hatalı veya eskimiş uçları bulabilirsiniz.

2-İletkenlerin Etiketlenmesi

Bir tesisteki iletkenler ne kadar iyi etiketlemeye sahipse sorunlar o kadar hızlı çözülür. Dahası elektrik hatalarının önüne kolaylıkla geçilir. Sizden sonra çalışacak arkadaşlarınızın da sistemi kolayca anlaması açısından etiketleme önemlidir. Doğru etiketleme yapılıp yapılmadığı, etiketlerin okunup okunmadığı kontrol edilmelidir.

3-İletkenlerin Kesiti / Elektrik Tesisat Güvenliği

İletken kesitlerinin doğru seçilmiş olması olası yangın ve çarpılmalarının önüne geçer. Tesisinize sonradan eklenen yükler nedeniyle kablonun kaldırması gereken akımdan daha fazla yük taşımak zorunda kalabilir. Yine gerilim düşümü hesapları kontrol edilmelidir.

4-Tek Kutuplu Cihazların Bağlantısı

Koruma cihazları (sigorta vb) ve anahtarlama elemanlarının iletken bağlantısı düzgün olması bu cihazların görevlerini yapması bakımından önemlidir. Kolaylıkla gevşeyebilen bu bağlantılar kontrol edilmelidir.

5-Aşırı Gerilim Darbeleri

Sigorta şirketleri verilerine göre otomasyon sistemleri %60 oranında ani aşırı gerilim darbeleri nedeniyle devre dışı kalıyor. Tesisinize gelebilecek bir yıldırım darbesi veya anahtarlama darbesi üretim durmasına neden olur. Bu nedenle tesisinizin darbelere karşı korunduğundan emin olun.

6-Kompanzasyon / Elektrik Tesisat Güvenliği

Güç katsayınızın düşmesi endüktif veya kapasitif cezaya girmenize neden olabilir. Kesinlikle yük takibinizi yapın. Yine kompanzasyonda kullanacağınız kondansatörler zamanla deforme olabilir. Dahası kompanzasyon kontaktörleriniz bozulabilir. Bakımlarını ihmal etmeyin.

7-İşaretler ve Uyarılar / Elektrik Tesisat Güvenliği

Doğru ve düzgün çalışan işaret ve uyarı sistemleri insanların ve tesisin sağlığı korur. Anahtarları ve kilitleri kontrol edin, herkesin erişemediğinden emin olun.

8-Tek Hat Şemaları

Kısa vadeli düşünmeyin. Elektrik tek hat şemalarını tüm tesisiniz için kontol edin. Yoksa bu konuda destek alın ve tek hat şemalarını ortaya çıkartın.

9-Koruyucu Cihazların Testlerini İhmal Etmeyin

Kaçak akım rölesi ölçümü, topraklama ölçümü gibi kritik öneme sahip ölçümleri ihmal etmeyin. Belirli periyodik olarak bakım ve testlerini yaptırın ve bunu takvime oturtun.

10-Kablolar

Kablolar bir elektrik tesisatının güvencesidir. Kablolarda meydana gelecek yalıtım hataları, mekanik zararlar yangın ve çarpılmalara yol açabilir. Yine kablolarda oluşan bükülmeler ciddi tehlihe yaratır. Kablolarınızın elektriksel ve mekanik olarak zarar görmediklerinden emin olun.

KAYNAK: VOLTIMUM

BAKIM VE 7/24 TEKNİK DESTEK İÇİN

 

 

Yorum Bırakın