Bina Elektrik Projesi

Yazan Vegatech Energy Kategori PROJELER

Elektrik projesi sektörü, özellikle her alanda gerekli olan elektrik enerjisinin nasıl dağıtılacağı veya nasıl yerleştirileceği gibi bilgilerin tamamını içeren projelerdir. 

Bu projeleri çizerken özellikle danışmanlık ve mühendislik alanlarında uzman şirketlerden yardım alabilirsiniz. Elektrik projesinin hazırlaması için öncelikle mimari projenin elinde olması ve bodrum, dükkân, daireler ve çatı katı planlarının ayırması gerekir. 

Bu belirtilen yerlerin elektrik projesine hazır olması için birçok bileşenin bir araya getirilmesi ve bir taraftan da önemli elektrik noktalarının belirlenmesi gereklidir. 

Örneğin; mimari projede bulunan iç dış ölçüler zemin döşemesi duvar rengi yazıları, sıva vb. yazılar silinerek temiz bir çalışma ortamı oluşturulmalı. 

Elektrik ve elektronik iç tesisat projeleri, yürürlükte bulunan kanun, yönetmelik ve EMO proje standartlarına uygun olarak hazırlanmalıdır. Özellikle EMO tarafından belirlenen semboller kullanılarak projeler çizilmelidir. 

Binalar için Elektrik Projesi Çizerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Projeler, mimari proje ölçeklerinde hazırlanmalı, ölçek proje düzenlemesine uygun değilse büyütülebilerek veya açıklayıcı detaylar verilmelidir.
  • Zayıf akım projelerinde; tv ve telefon kutuları yerleştirilerek çıkan her linye bir odaya gitmelidir. Oturma odası ve salona bu kutuya gelen linyeden kablo çekilmektedir. Yeni yönergelere göre mutfağa da artık tv ve telefon hattı çekilmektedir.
  • Topraklama projesi için; 2 tane çizim hazırlanmaktadır. Birisi çakıl üzerine topraklama hattı çekimi, ikincisi beton üzerine toprak hattı çekimidir. 
  • Elektrik projesinin bir kısmını bunlar oluşturulurken projede aynı zamanda topraklama hesabı, kolon şemaları, tablo ve yükleme cetvelleri, gerilim düşümü ve ısınma hesabı, semboller ve detaylar bulunmalıdır.

Sistemin ağır yükünü alabilmek için topraklama yapılır. Binada en çok kaçak akım elektrik odasında olduğu için eş potansiyel topraklama hattını buraya koyuyoruz. 

Dışarıda başka topraklama varsa onları da birbirine bağlayarak UPS odasına da bağlantı alınmalıdır.

  • Topraklama sayesinde binanın içindeki demir örgülerin hepsi aynı dirence sahip olmuş olacaktır.
  • Çizimi bitirdikten sonra çizime ek olarak sembol anlamlarını da ekliyoruz.
  • Topraklama hesabını ve topraklama ile ilgili bilgiler ile gösterimleri ekliyoruz.
  • Projeye göre yıldırım tesisatını da topraklama planına eklenir.

S.S.S

Bina Elektrik Projesinde Sembol ve Anlamları Belirtiliyor mu?

Çizime ek olarak elektik projesinde belirtilen tüm semboller anlamlarıyla birlikte tamamlanmaktadır.

Bina Elektrik Projesinde Topraklamalar Yapılıyor mu?

Topraklama hesapları yapılarak binaya topraklama ve yıldırım topraklama işlemleri yapılabilmektedir.

Bina Elektrik Projesi Yapılırken Güncel Mevzuat ve Standartlar Uygulanıyor mu?

Güncel mevzuatlar, tüzükler ve standartlar baz alınarak; tüm işçilik, çizim ve ekipmanlar yerinde ve tam olarak çizilerek hayata geçirilmektedir.

Kaynakça:

http://www.emo.org.tr/mevzuat/mevzuat_detay.php?kod=52

https://www.ghd.com/en/services/electrical-engineering—building.aspx

 

Yorum Bırakın