Jeneratör sistemi, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren makinelerden oluşan bir sistemdir. Mekanik enerji kaynağı yanmalı bir motor, buhar motoru, elektrik motoru, bir tribünden düşen su veya bu gibi herhangi bir mekanizma olabilir. Jeneratörler bir priz vasıtasıyla elektrikli aletlere takılabilmektedir. Elektrik enerjisinin bulunmadığı ya da kesintiye uğradığı noktalarda jeneratör çalışma sistemi devreye girmekte ve ihtiyaç duyulan enerjiyi kullanıcılarına sağlamaktadır.
Enerji sağlamakla mükellef olan jeneratör sistemi son derece kolay bir kullanıma sahiptir. Gerekli bakımları yapılmış ve herhangi bir arızası bulunmayan jeneratör sistemleri, talep eden herkes tarafından kullanılabilecektir. Jeneratör kullanımı için herhangi bir uzmanlık alanına sahip olmak gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Jeneratör elektrik enerjisini kendi kendine üretmekte ve kullanıcılara düşen sadece jeneratörü elektrikle çalışan cihaza bağlama işlemi olmaktadır. Elektrik enerjisinin jeneratör ikaz sistemivasıtasıyla üretilmesi işlemi günümüzde pek çok alanda yararlanılan bir sistemi ifade etmektedir.
Jeneratörler yalnızca elektrik kesintileri için değil, elektrik hattının bulunmadığı açık alanlarda da sıklıkla tercih edilmektedir. Örneğin açık havalarda yapılan düğün ve nişan gibi organizasyonlarda müzik ve ışıklandırma sistemleri jeneratör sistemleri aracılığıyla sağlanmaktadır. Taşınabilir jeneratörler aracılığıyla her türlü açık hava etkinliğine elektrik enerjisi sağlamak mümkündür. Ayrıca şantiyelerde çalışan işçiler ve müteahhitlerin elektrik enerjisi ihtiyacı da jeneratör sistemi aracılığıyla sağlanmaktadır.
Yazı İçeriği
Jeneratör Sistemi Kullanım Alanları
Jeneratör sistemi pek çok alanda kullanılmakta ve pek çok endüstriye fayda sağlamaktadır. Ayrıca elektrik kesintisi durumlarında günlük hayatın olağan akışının devam etmesi gibi bir görev de jeneratör sistemleri tarafından üstlenilmektedir. Jeneratörlerin tanışabilir modelleri de sabit modelleri de üretilmektedir. Bu durum da bu ürünlerin kullanım alanlarının daha da genişlemesine ve elektrik enerjisine ihtiyaç duyulan her alanda kullanım olanağı bulmasına fırsat sağlamaktadır.
Jeneratörlerin genel olarak en sık kullanıldığı alan makine sanayidir. Makine üretiminin dışında inşaat sektöründe de jeneratörler sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle akülü jeneratör sistemi inşaat sektöründe popüler bir sistemdir. Ayrıca elektrik kesintisi durumunda yaşanabilecek aksaklıkların önüne geçmek için kamu kuruluşları da jeneratörlerden faydalanmaktadır. Kişilerin talebine göre evlerde, apartman ve iş yerlerinde de jeneratör sistemleri kullanılabilmektedir. Evler, apartmanlar, iş yerleri ve kamu kuruluşları genelde otomatik jeneratör sistemi tercih etmekte ve olası bir elektrik kesintisinde jeneratör birkaç saniye içerisinde devreye girmektedir.
Jeneratör Çeşitleri
Jeneratör sistemi her türlü amaç için kullanılabilecek bir sistem olduğu için, farklı amaçlar için farklı jeneratör modelleri üretilmektedir. Kimi jeneratörler küçük çaplı alanlar için kullanıma uygunken, kimileri büyük mekanların elektrik enerjisini üretmek için yeterli performansı göstermektedir. Kullanıcılar jeneratör alırken taleplerini ve ne amaçla kullanacaklarını belirleyerek en doğru jeneratör modelini satın almaktadır. Örneğin amacı ozon üretimi olan bir işletme, ozon jeneratör sistemi satın alacakken, sadece kendi evinin elektrik ihtiyacını karşılamak isteyen bir kişiye akülü jeneratör yeterli olacaktır.
Jeneratörler, yakıt tiplerine göre 4 farklı kategoriye ayrılmaktadır. Bu kategoriler, jeneratörün elektrik enerjisi üretirken kullandığı yakıtın türüne göre belirlenmektedir. Kullanıcılar da jeneratör alırken bu ayrımı göz etmekte ve yakıt tipine göre jeneratör edinmektedir. Yakıt tiplerine göre jeneratör çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
- Doğalgaz kombinasyonu ile elektrik enerjisi üreten jeneratörler
- Benzin yakarak elektrik enerjisi üreten jeneratörler
- Dizel yakıt kullanarak elektrik enerjisi üreten jeneratörler
- LPG sistemlerini kullanarak elektrik enerjisi sağlayan jeneratörler
Kullanım Amaçlarına Göre Jeneratör Sistemleri
Jeneratör sistemi elektriğin kullanımının yaygınlaşması ve neredeyse her alanda elektriğe duyulan ihtiyacın gün geçtikçe artması ile ortaya çıkmış sistemdir. Elektriğe ulaşılamayan yerlerde ya da elektrik kesintisi durumlarında herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için jeneratör sistemleri kullanılmalıdır. Özellikle bir elektrik kesintisi durumunda işleyişin aksayabileceği hastaneler, kamu kuruluşları, eğitim kurumları, fabrikalar jeneratör sistemlerine ihtiyaç duymaktadır. Jeneratör uyartım sistemi kalitesi, jeneratörün amaca uygun olarak seçilmesi ve yüksek kalitede ürün kullanımı ile birlikte jeneratör amacı doğrultusunda en yüksek performansı gösterecektir.
Fakat her kurum ya da iş yerinin ihtiyaç duyduğu jeneratör farklı olabilmekte, jeneratörden bekledikleri performans değişiklik gösterebilmektedir. Kullanımda farklı amaçların mevcut olması, jeneratör üretiminde de farklılaşmaya sebep olmuştur. Günümüzde hemen her kullanım amacına uygun jeneratör üretimi yapılmaktadır. Kullanım amaçlarına göre jeneratör çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
- Yedek enerji olarak kullanım: Şebeke elektrik dağıtımı bulunan yerlerde sadece elektrik kesintileri için kullanılır.
- Mobil kullanım: Elektrik dağıtımına ulaşılamayan yerlerde elektrik ihtiyacını karşılamak amaçlı kullanılır.
- Sürekli üretim amaçlı kullanım: Sürekli elektrik enerji üretimi sağlama amaçlı kullanılır.
- Portatif güç kaynağı olarak kullanım: Bahçe gibi alanlarda tercih edilir ve hava soğutma sistemlerine sahiptir.
Jeneratör Sistemi Avantajları
Jeneratör sistemi kullanıcılarına pek çok avantaj sağlamaktadır. Özellikle şebeke elektrik dağıtımı olmayan yerlerde kullanıcıların hayat kalitelerini yüksekten bu sistemler, inşaat ve makine sektörünün de gelişmesini ve üretim sürekliliğini sağlamaktadır. Ayrıca günümüzde popüler olan dış mekan eğlencelerinin de gerçekleşebilmesi jeneratör sistemleri sayesinde olmaktadır. Üstelik jeneratör sistemleri oldukça kolay kullanıma sahip ve herhangi bir uzmanlık gerektirmeyen sistemlerdir.
Jeneratör sistemi, kolay bir kullanıma sahip olmanın yanı sıra, uygun fiyatlarıyla da dikkat çekmektedir. Bazı kurum ve kuruluşlar için zorunlu hale getirilen jeneratör sistemlerinin fiyatları pek çok faktör doğrultusunda farklılık göstermektedir. Örneğin jeneratör soğutma sistemi bulunması, sistemin tanışabilir durumda olması gibi faktörler fiyat politikasını etkilemektedir. Jeneratör sistemleri alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, ihtiyaca uygun ürün alınmasıdır. Ayrıca düşük kaliteli jeneratörler sağlığa ve çevreye zarar verebileceği için yüksek kalitede ürünler tercih edilmelidir. Yüksek kalitede üretilen ürünler çevreye hiçbir zarar vermediği gibi, düşük yakıt tüketimleriyle de dikkat çekmektedir.