IP Kamera, güvenlik ve denetleme gibi amaçlarla istenilen yerleri uzaktan izlemek ve kayıt altına almak için internet veya network bağlantısından yararlanılarak ister kablolu ister kablosuz olarak kullanılabilen bir kamera türüdür. IP Kameralar, görüntüleri dijital bilgiye çeviren ve bağlı oldukları ağ ortamı ile yetkilendirilmiş kişilerin yerel ağ ya da internet üzerinden erişimini sağlayan kameralardır.
IP tabanlı kamera sistemleri, koaksiyel kabloların kullanılması yerine, kablolu ve kablosuz bilgisayar ağları veya internetin kullanıldığı, VCR veya DVR gibi cihazların kullanılması yerine de istenilen ölçekte genişletilebilen harddisk dizilerinin ve veri depolama sistemlerinin kullanıldığı sistemlerdir.
Oluşturmayı düşündüğünüz güvenlik kamerası sisteminde, maliyeti ve en fazla kapsama alanını göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Düşük maliyetli ve istediğiniz alanları görüntülemeyecek veya netlik konusunda problem yaşayacağınız kamera sistemlerinden uzak durmanız önemlidir.
İyi bir ağ altyapısına sahip kampüs alanlarında IP tabanlı güvenlik kameraları daha performanslı çalışmaktadır. Bu nedenle güvenlik kamerası sistemi oluştururken ağ alt yapısınında buna göre ayarlanması gerekmektedir.
IP tabanlı güvenlik kamerası alt yapısı oluştururken network konusunda problem yaşamamak için kamera networkunun ve kampüs içi networkun birbirinden ayrı olması kamera performansı ve iç network açısından daha sağlıklı olmaktadır.
Uygun kamera noktaları ve uygun kamera tercihleri yapıldıktan sonra kamera networkünde VLAN ( Virtual Area Network) yapılandırması yapmak gerekmektedir.
Ip tabanlı kamera sistemlerinde sistemin çalışabilmesi için seçilecek sunucu ve depolama üniteleri de önemli kriterlerdir. Depolama cihazı kaydettiğiniz görüntülerin yasal olarak saklama süresine ulaşacak seviyede olması gerekmektedir. Bu süre 15 gün olarak belirlenmiştir. Burada kamera sayısı, kameraların kayıt alacağı frame sayıları, gün içerisindeki kayıt süreleri veri boyutunu etkileyecek etkenlerdir. Sistemin oluşturulması sırasında bunlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Güvenlik kamera sistemleri oluştururken en önemli aşama kameraların nereye monte edileceği konusudur.
İnsan yoğunluğunun fazla olduğu ve güvenlik problemi arzedecek bölgeler öncelikli tercih sebebi olmalıdır. Genellikle maliyetler dolayısıyla bazı noktalar ihmal edilebilmektedir ( Kablolama vs). Bu gibi noktalarda kablosuz görüntü aktarımı yapan kameralar güvenlik zafiyetinin önüne geçmek için tercih edilmelidir.
Kamera özelliklerinin iyi belirlenmesi önemli bir husustur. Bu özellikler, kameranın görüntü sensörü, lens çeşidi, ışık hassasiyeti, görüntü çözünürlük oranları, desteklediği maksimum görüntü çözünürlüğü, güvenlik seçenekleri, ethernet üzerinden güç kullanımı yapılabilmesi (poe), pan-tilt-zoom gibi özelliklerinin olup olmadığına, gece-gündüz kullanımı, göre değişmektedir.,
Kamera seçimi yaparken şu hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir ;
1– Kameranın yerleştirileceği noktada internet bağlantısının olup olmadığı, yada en yakın switche ulaşımın kolay olmasına dikkat edilmelidir. Eğer internet erişimi kablo ile gerçekleştirilemiyorsa ve o noktaya kameranın takılmasının zorunlu olduğu durumda kablosuz olarak kamera sisteme dahil edilmelidir.
2– Görüntüsü alınacak olan bölgenin büyüklüğüne bakılmalıdır. Buna göre kameranın hareketli olup olmayacağı ve çözünürlük miktarının seçimi bu kriterlere göre yapılmalıdır. Geniş bir bölge ve açık alan ise hareketli ve çözünürlüğü yüksek bir kamera kullanmak, birden fazla kamera kullanmadan daha ucuz maliyete gelmektedir
3- IP Kamera kullanılacak bölgede gece görüntü alınıp alınmayacağına bakılmalıdır. Gece görüntü alınacak noktalarda gece görüşlü kameralar tercih sebebi olmalıdır.
4- IP Kamera kullanılacak bölgenin ışık miktarı göz önünde bulundurulmalıdır.. Bu kamera açısından çok önemli bir unsurdur. Eğer kamera şık miktarı az bir bölgede ise ışıklandırma gerekmektedir. Bu durumda gece ise kızılötesi görüş sağlayan ayrı birimlerin kullanılması gerekmektedir.
5- IP Kameralar görüntü alınacak noktanın iç yada dış mekan olmasına göre kameralar çeşitlilik göstermektedir. Kullanılacak yere göre iç yada dış mekan kameraları tercih edilmelidir.
6- Bununla birlikte kameralarınızın bağlı olduğu cihaz mutlaka bir kesintisiz güç kaynağına bağlı olmalıdır. Olası elektrik kesintilerinde kameralarınızın kayıt yapması için bu husus önemlidir.
Sonuç olarak günümüzde hızla yaygınlaşan IP tabanlı kamera sistemleri ile istenen noktalar kontrol altına alınmıştır. Sistem kurulurken dikkat edilmesi gereken noktalar, kamera noktalarının iyi belirlenmesi, kamera özelliklerinin iyi seçilmesi, görüntünün kaydedilmesindeki çözüm ve uygun bir ağ altyapısı ile performanslı ve uygun maliyetli sistemler oluşturulabilmektedir. Kameralardan elde edilen görüntülerin saklanması ve üzerinde çeşitli işlemler yapılabilmesi de dikkat edilmesi gereken noktalardır.
KAYNAK:http://technolojix.com/ip-kamera-guvenlik-kamerasi-alirken-dikkat-edilmesi-gerekenler/