Elektrik işleri, hayatın her noktasında önümüze çıkan işler olarak söz edilebilecek uygulamalardan bir tanesidir.
Elektrik bilindiği üzere hayatın her aşamasında kullanılan bir üründür. Dolayısıyla hem evlerde hem de iş yerlerinde elektrik hizmeti satın alınmaktadır. Sanayi tipi elektrik ise iş yerleri için kullanılan elektrik tipidir ve bu elektrik işleri çeşitli biçimlerde yapılmaktadır. Sanayi tipi elektrik işleri ile ilgili soruları yanıtlamadan önce elektriği anlamak gerekmektedir.
Elektrik Nedir?
Bilindiği gibi elektrik işleri konuşmadan elektriğin ne olduğunu anlamak gerekmektedir. Elektrik; bir akımın elektronlar sayesinde serbest bir ortam içerisinde çekim gücüyle belli bir noktaya doğru hareket etmesiyle oluşan enerjiye denmektedir. Bilindiği üzere elektrik akımı ile voltaj oluşturarak elektrik çalışması sağlanmaktadır. Cisimler, moleküllerden oluşan birimleri ifade etmektedir. Bir cismin parçalara ayrılması özelliğini veren en küçük birimin atom ya moleküllerin oluşması ortaya çıkmaktadır.
Atomlarda ise, merkezinde bulunan çekirdek ve etrafında pek çok elektron ile oluşum söz konusudur. Bu atomların dışında bulunan elektronlar; manyetik alan, ısı ve kimyasal bir takım reaksiyonlar ile yörüngelerden kopma yaşamaktadırlar. Bu kopma sonrasında serbest bir şekilde bürünmeleri gerçekleşmektedir. Serbest olan elektronlar sayesinde oluşan enerji hareket etmesi elektriği ortaya koymaktadır. Bu bir anlamda elektrik akımının voltajı oluştururken serbest elektronlar bunlardan yararlandı anlamını ifade eden bir bilgidir.
Elektrik akımı; serbest elektronların bir iletken kesitini iç kısmından geçmesi durumudur. Bu iletken maddelerin içerisinde elektrik akması anlamına da gelmektedir. Amper; elektrik akımının birim olarak adlandırılan kelimedir. Elektrik akımından bir devreden akması için devrenin kapalı devre olması gerekliliktir. Devrede açıklık olduğu durumda serbest elektronlar alanda geçemezler ve elektrik akımın oluşmasında sağlayamazlar.
Sanayi Tipi Elektrik Nedir?
Sanayi tipi elektrik işleri konuşulmadan ne olduğunu bilmek de önemlidir. Bu sebeple çeşitli araştırmalar da yapılmaktadır. Sanayi elektriği ya da diğer ismiyle üç fazlı elektrik, yüksek güç seviyeleri için kullanılan bir elektrik besleme sistemine denmektedir. Konutlarda kullanılan monofazlı, yani tek fazlı elektrikten farklı olan üç fazlı elektrik, oldukça yüksek değerlere sahip bir elektrik türü olmaktadır. Faz; elektrik iletim hatları üzerinde gerilim taşıyan ve bağımsız bir yapıya sahip olan enerji dalları olarak tanımlanabilmektedir.
Tek fazlı elektrik ya da konut elektriği, 220 volt gerilim tipi olarak bilinen ve 50 hz frekansa sahip olan bir elektrik beslemesi sistemidir. Üç fazla olan ise ülkemizde sanayilerde kullanılan, 380 volt gerilime sahip olan elektrik beslemelerine verilen addır.
Sanayi tipi elektrik işleri, asıl olarak konut tipi elektrik ile benzemekle birlikte bir takım farklılıkları da bulunmaktadır. Konut elektriği sistemlerinde, manyetik alan içerisinde dönmekte olan bir adet bobin bulunmaktadır. Ancak sanayi tipi elektrik sistemlerinde üç adet bobin yer almaktadır. Buradaki bobinler 120 derecelik açı ile yüzeye yerleştirilmiş olup bu biçimde çalışmaktadır.
Tek fazlı konut tipi elektrik sistemleri bünyesinde bulunan güç, genel olarak dalgalı bir yapıdayken, üç fazlı sanayi elektrik işleri sistemlerinde daha düzgün bir durum söz konusudur. Bu nedenle sanayi tipi elektrik sistemlerinde söz konusu motorların momenti, tek fazla konut tipi elektrik sistemleri oranla daha düzgün olmaktadır. Ayriyeten üç fazla sanayi elektriği sistemlerinin verimleri de tek fazla konut elektrik sistemleri göre çok daha yüksek seviyelerdedir. Zira sanayi tipi elektrikten, üç tane kaynak kullanılmaktadır. Bu üç kaynak kullanımı, tek fazlı kaynak kullanılan konut elektrik sistemlerine göre daha az etkin kullanılmasını gerektiren bir unsurdur.
Aslında bakıldığı zaman sanayi tipi elektrik üretiminde kullanılan motorlar, konut elektrik üretiminde kullanılan motorlara kıyasla daha basit yapıdadır. Ayrıca daha az bakım gerektirmektedirler. Konut tipi elektrik sistemlerine güç, tek bir iletkenden akarken, sanayi tipi elektrik sistemlerini güç akımı için üç adet farklı iletken söz konusudur. Bu üç farklı iletken bulunan sistem, toplamda dört kablodan oluşmaktadır. Bu sebepten ötürü de konu tipi elektrik istemlerin göre daha karmaşık ve zor sistemlerdir. Sanayi tipi elektrik işleri kolaylıkla anlamlandırılabilen ve kullanılabilen bir elektrik örneği değildir.
Sanayi Tipi Elektrik Nasıl Alınmaktadır?
Sanayi elektriği almak için yapılması gereken, sıradan bir elektrik abonelik başvurusunda bulunmakla oldukça benzer uygulamalar söz konusudur. Yalnız konut tipi elektrik başvurusundan farklı olarak, burada sanayi sicil belgesinin başvuru dilekçesi ile beraber sunulması gerekmektedir. Ayriyeten kapasite raporu daha, başvuru dilekçesi ile sunulması gereken bir diğer belge olarak kişilerin karşına çıkmaktadır. Bunları sunmasıyla beraber elektrik başvurusu Sanayi elektriği olarak alınmış kabul edilecek ve buna göre karar sağlanacaktır. Elektrik birim fiyatı, iki tür elektrik sistemi için aynı olsa da, sanayi tipi elektrik sisteminin bakımı, korunması ve sağlanması konum tipine nazaran daha rahattır. Bu sebepten dolayı da sana ait bir elektrik sistemi şartları sağlayan kişiler bu elektriği kullanmaktadır.
Sanayi Tipi Elektrik Almak İçin Gerekenler
Sanayi tipi elektrik işleri için başvuru yapmak gerekmektedir. Bu başvuru için de gerekli adımlar bulunmaktadır. Sanayi tipi elektrik için başvuru yapabilecek kişiler; imza da yer alan işletmenin sahibi ya da sahipleri ve yetkili ya da vekil olan kişidir. Sanayi tipi elektrik için başvuruda dijital kanallar üzerinden yapılmak istenen bilmektedir. Bunun için online işlem merkezleri ya da mobil uygulamalar kullanıla bilmektedir. Yine müşteri hizmetleri ile iletişim kurarak da başvuru mümkündür. Başvuru için gerekli bilgi ve belgeler bulunmaktadır.
Gereken bilgiler; hesap ya da sayaç numarası, kimlik belgesi, vergi levhası, ticaret sicil memurluğunun adı – numarası mersis numarası, ticaret sicil memurluğunun adı ve imza sirküleridir. Gerekebilecek belgeler ise; elektrik aboneli için noter onaylı vekaletnamenin aslı, kira kontratı ya da tapu, poliçe gerekmektedir. Sanayi tarifesinden yararlanabilmek için sanayi sicil belgesini dilekçe ile birlikte ibrazı kesinlikle gerekmektedir.